Honlap Táborok, lelkigyakorlatok Családtábor 2003 Nógrád 2003 Táborok 2005 Táborok 2006 Táborok 2007 Ministránsok

Fényképek és beszámolók a 2007-es nyári táborokról

Távirati stílusban nyári táborainkról

A nyáron plébániánkon 7 hittanos tábor volt, melyeken közel kétszázhúszan vettek részt. A táborok megvalósulását az Egyházmegye, a Plébánia és az Élő Kövek Alapítvány támogatta. Köszönjük a segítők és a támogatók nagylelkűségét!

A tábori élmények a résztvevőkben élnek tovább. Bár ezek nehezen oszthatók meg, most mégis megpróbáljuk távirati stílusban felidézni és megosztani őket. A rövid beszámolók és a tábori fényképekből készült válogatások az alábbiakban tekinthetők meg.

 

bullet

XIII. Ferences Ministránstalálkozó és Kupa - Esztergom, 2007. június 17-21.

bullet

Kézműves tábor - Szécsény, 2007. július 2-6.

bullet

Ifjúsági tábor - Perőcsény, 2007. július 16-21.

bullet

Gyermektábor - Káptalanfüred, 2007. július 23-28.

bullet

Középiskolások tábora - Gerecse, 2007. július 30-augusztus 4.

bullet

Hittanos nyelvi tábor - 2007. augusztus 1-3.

bullet

Európai Ferences Ifjúsági Találkozó - Assisi, 2007. augusztus 6-13.

bullet

Családos Tábor - Felvidék, 2007. július 9-14.

XIII. Ferences Ministránstalálkozó és Kupa - Esztergom, 2007. június 17-21.

Már a tizenharmadik MiTaKu. Meleg, hőség, forróság, kánikula – izzadságfürdő. Naplemente a Szent István emlékművön. Foci a köbön – második és harmadik helyezés. Majd jövőre jobb lesz… Strand Esztergomban és Párkányban. Kirándulás a csábrági várhoz. Mise, szentségimádás, gyónás, esti imák. Utolsó esti pizzázás a zöldségleves sorozat után. Vetélkedő a városban. Fagyi. Sok fagyi. Jó csapat!

Nagyi és Zsolesz

 

 

 

 

 

 

 éVissza a lap tetejére

Kézműves tábor - Szécsény, 2007. július 2-6.

Egy pár alkotni vágyó kéz, lelkes kis csapat. 5 nap. Lehetőségek: gyöngyfűzés, üvegfestés, cserépdíszítés, agyagozás, képkészítés. Rengeteg alapanyag: termések, szalvéták, különböző díszítő elemek. Segítőkész vezetők: Márti néni, Ria néni, Betti néni, Erika néni, Czímer Vera, Anikó és Mónika. Az alkotások sora megszámlálhatatlan és mind-mind egyedi. Jókat bütyköltünk. Jövőre júliusban…

Jaszik Zsófi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 éVissza a lap tetejére

Ifjúsági tábor - Perőcsény, Pax et bonum! Ferences Pihenőház, 2007. július 16-21.

13 jókedvű hittanos és egy atya, néha napján látogatókkal kibővülve. Minden nap strand Kemencén, egyszer Párkányban. Kirándulás Nagybörzsönybe: Szent István templom, vízimalom kiállítással, Bányász-templom és játék az ország legrégebbi orgonáján. Hangulatos kisvasutazás, otthon maradt Bang-gel. Néhányak túrája Nagybörzsönyből Kemencére hatalmas eltévedéssel, és visszatalálás a vészúton. Lelki nap agyag figurákkal és azok összegyúrásával, éjszakai szentségimádás. Ebéd és vacsora a hittanosok által elkészített ételekkel.

Horváth Marcsi

 

 

 

 

 

 éVissza a lap tetejére

Gyermektábor - Káptalanfüred, 2007. július 23-28.

 

Ördöglakat-idegbaj az óriásbuszon (Imi). Anakonda akciók a Balaton mélyén. Lelkinap Szent Erzsébettel a szolgáló szeretetről, a családról és a párválasztásról. Éjszakánként: számháború, virrasztás, tábortűz, buli. Vendégek: Napóleon, J.Sz., Sid, Józsi néni, stb. Kirándulás Zircre (apátság, arborétum) és a cseszneki várba. A huzatos fiúk mindent szépen kitakarítottak. Bang, hinta, méta, foci, bubiztatás, és sok röpi. Végül Betti néni a vízben. A szuper­na­gyik kajagyára osztályon felüli. Szabadtéri gitáros (és gregorián) misék a kápolnánál. Bütyizés: karkötőüzem, scoobydoo, gyöngyözés, agyagozás és hajtogatás (Ákos). Terápiás beszélgetések a lányok házában. Szoba­kom­man­dó és sssssssss. Nagyon jó volt! Jövőre is!

Zsolti és Bálint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 éVissza a lap tetejére

Hittanos nyelvi tábor - Szécsény, Robinson szigetek, augusztus 1-3.

Bicajjal a Robinson szigetekre. Házválasztás kettesével „in english”, „please”. Angolórák: új felfedezések, kudarcok és sikerélmények. Méta, foci, frizbi, pancsolás a bányatóban, íjászkodás és éjszaki számháború. Duginasi és lebukás. Göndörsampon. Iparos a kaja. De legalább tökfőzelék nem volt. Nassolás a Promenádban. Fagyi. Rövid volt…

Zsolti

 

 

 

 

 éVissza a lap tetejére

Bérmálkozó-tábor - Gerecse, a Ferences Gimnázium erdei iskolája, július 30.-augusztus 4.

Bérmálkozós tábor három csoportnak. Eső érkezéskor, sárdagasztás az erdei úton.  A szálláson számos állat: disznók, tyúkok és lovak. Megnyugtató környezet. Lelkinap – „döntéseink”. A fűnyíró kistraktor vizsgálgatása, baritonkürt próbálgatása. Halastó. Főzés, mosogatás, takarítás önellátó rendszerben. Zuhanyzási tumultus. Jófej vezetők: Ámosz, Erika, Mariann nővér, Attila. Méta, éjszakai számháború – dúl a harci szellem. Lovaglás és íjászat, sziklamászás tűző napon, strand esőben. Koncert és tánc, aztán beszélgetés. Vidám jelenetek, tábortűz. Mi nagyon jól éreztük magunkat: Gerecse 2008…

Deres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 éVissza a lap tetejére

Európai Ferences Ifjúsági Találkozó - Assisi,  2007. augusztus 6-13.

Szent Ferenc minden jóakaratú ember szentje. 800 év óta is hatékony vonzóerejének titka az ő „időszerűtlenségében” áll. Mindig előttünk jár, elővételezi a jövőt, nem hagyja magát a jelenbe berekeszteni. Ezzel utat tud mutatni a hívő embernek is, aki állandó keresésben van, aki Krisztust követi, és aki, mint Ferenc, az Evangéliumot teszi saját életszabályává. – írta José Rodríguez Carballo atya, a ferences rend miniszter generálisa meghívójában.

Assisi Ferenc olyan fény, amely képes ma is megvilágítani az utat, melyen Európa népei haladnak, és reményt tud gyújtani a mai emberek szívében.

Ezért 2007. augusztus 7-12. között mintegy ezer fiatal gyűlt össze Ferenc városában, Assisiben Európa országaiból. Magyarországot 34 fiatal, köztük négy szécsényi képviselte. Az alábbiakban személyes élményeiket osztják meg, mit jelentett nekik a találkozó?

 

„Ferenc menj, építsd újjá Európámat!”

Az Assisi ferences provincia idén augusztusban rendezte meg az első Európai Ferences Ifjúsági Találkozót. A kb. 1000 fiatal Európa 19 országából érkezett Assisibe, hogy együtt bejárják azokat a helyeket, ahol Szent Ferenc élt. Magyarországról egy autóbusszal indultunk a nagyobb ferences plébániákról és iskolákból érkezett fiatalokkal és két ferences testvérrel. A szécsényi plébániáról négyen vettünk részt a találkozón. Erdélyből szintén kb. 40 fiatal érkezett. A találkozó központi gondolata és mottója a San Damiano-i keresztről Ferenchez szóló Jézus szava volt, kicsit átfogalmazva: „Ferenc menj, építsd újjá Európámat!„ José Carballo, a rend miniszter generálisa szentbeszédében is arra buzdított minket, és úgy küldött haza hogy nekünk fiataloknak nagy felelősségünk van ebben az újjáépítésben.

A programok egyik része a Porciunkula kápolnát körülölelő Angyalos Boldogasszony Bazilikában és az az előtti téren volt megrendezve, másik részük pedig Assisiben. Napközben nyelvi csoportonként bejártuk azokat a helyeket, ahol Szent Ferenc működött, így például megnéztük a San Damiano-i kápolnát és felzarándokoltunk Carceribe is. Részt vehettünk előadásokon, majd ezek témáiról kiscsoportos beszélgetéseken. Szentségimádási alkalmakba kapcsolódhattunk be Assisi különböző templomaiban. Szabadidőnkben sétálhattunk a gyönyörű középkori városban. Az estéket az ezer fiatal együtt töltötte – ilyenkor bemutattuk egymásnak országaink dalait, táncait, közösen énekeltünk. Az utolsó este pedig részt vettünk egy bűnbánati liturgián és körmeneten.

A szervezők azt szeretnék, hogy ez ne az utolsó ilyen rendezvény legyen, így a találkozó végén egy vándor keresztet indítottak útjára, hogy járja körbe Európát. Ezt a keresztet most a spanyolországi Santiago de Compostellai rendtartomány kapta meg, így két év múlva 2009-ben ők rendezik meg a 2. Európai Ferences Találkozót.

Hogy mit jelentett számomra az út?

Pár éve én már jártam Assisiben, így tudtam, hogy hova indulok. Viszont most másodjára könnyebb volt nem csak a város külső szépségét figyelni, hanem elgondolkozni azon, hogy milyen életet élt Szent Ferenc, hogy mennyire komolyan vette az evangéliumot és teljesen a szerint akart élni. Persze ebben az elgondolkozásban sokat segítettek a találkozó programjai is.

Sz. Gábor

Álom és valóság – valóra vált álom

Két álmom vált valóra, ráadásul egyszerre. Fényképek helyett élőben láthattam Assisi gyönyörű utcáit, épületeit, templomait. És eljuthattam egy európai ferences találkozóra.

Izgatottan készültem az utazásra, hihetetlen volt, hogy mindez velem történik. Többször éreztem úgy, hogy csak álom, hogy itt vagyok: a sok fiatal, aki mind összetartozik, hisz Szent Ferencet ünnepli együtt.

Assisi épületeit megcsodálva Ferenc életét is mélyebben megismerhettük. Jártunk szülőházában, a Chiesa Nuovaban. A Porciunkula volt a találkozó központja, hiszen Szent Ferencnek is ez volt a legkedveltebb tartózkodási helye. A kápolna lenyűgöző hatással volt rám, bizony elérzékenyültem, mikor megláttam, és később is szívesen tértem be ide imádkozni. A San Damiano templomától 5 km-es zarándoklaton vettünk részt. Az utunk egy remeteségbe, Carceribe vezetett, gyakran ide vonult vissza Ferenc a világ elől. Séta közben egyedül mentünk, hogy lehetőségünk legyen elcsendesedni. Itt érdekes bronzszobrok mutatták be életének eseményeit, pl. ahogy a tölgyfa alatt a madaraknak prédikált. Igazából itt értettem meg azt az egyszerűséget, a természet szeretetét, a madarak csicsergését, amelyben a Szent olyan jól érezte magát.

Assisiről lehet mesélni, bemutatni, de azt, ami ott van, csak személyesen lehet átélni. Olyan kegyelemforrásnak éreztem, melyből lehet táplálkozni, erősödni. És azóta sem volt még olyan napom, hogy ne gondoltam volna vissza Assisire és a találkozóra. Köszönöm, hogy ott lehettem!

Vera

Közös találkozás az Eggyel

Nem jártam még soha Olaszországban, de ez a találkozás, ez az út nagy hatással volt rám. Assisi vonzó, ódon utcái, sokféle kápolnával, templomokkal, a kis sikátorok, egyszerűen varázslatosak, felejthetetlenek.

Lelkileg legtöbbet a Porcinkulában eltöltött percek jelentették számomra. A sok fiatallal, ferences testvérrel együtt térdelni a földön és beszélgetni Vele...

Legmélyebb élményem a napi a szentmisék voltak: szerte Európából fiatalok, sokféle nyelv, de mégis az Egy miatt vagyunk ott, az Oltáriszentségben jelenlévőért, Jézusért. Jó volt vele együtt találkozni. És két év múlva Spanyolországban Santiago de Campostellában folytatódik tovább az „ünneplés”.

Ági

Ahol Istennel találkoztam

Olaszország sosem tartozott a kedvenc helyeim közé, mert számomra jobbára a tömeget és az elviselhetetlen meleget jelentette. Eddig. A mostani Assisiben eltöltött egy hét azonban olyan élmény volt, amely teljesen átértékelte bennem korábbi vélekedésemet.

Az Európai Ferences Ifjúsági Találkozón körülbelül ezer, mindenféle európai nációhoz tartozó fiatal vett részt. A programok változatosak voltak. Az önfeledt mókázás mellett igazi lelki elmélyülésre is mindig volt lehetőség, – szinte hihetetlenek tűnik, hogy ilyen létszámnál ténylegesen van mód az elcsendesedésre. Most saját bőrömön tapasztaltam, hogy van.

A ferences lelkiséggel való közelebbi megismerkedés is csodás találkozás volt számomra.

A legjobban talán mégis csak a Verna hegyén lévő remeteség meglátogatása fogott meg. A környezet, a spirituális légkör, a hely hangulata mind Isten jelenlétéről tanúskodtak.

Ha össze szeretném foglalni, hogy mit is jelentett nekem ez a találkozó, akkor talán így lehetne: találkozás Istennel.

Gábor

További képek: http://www.assisi2007.org

 

 éVissza a lap tetejére

Családos Tábor - Felvidék, 2007. július 9-16.

 

Családos túra? Nyaralás? Zarándoklat? Lelki nyugalom? Osbrlie – kimondhatatlan, elmondhatatlan, leírhatatlan, megfoghatatlan.

Recept egy hét békességhez: alapanyag: Alacsony-Tátra, Magas-Tátra, 500 éves ősfák, föld alatti jégvilág, tündérek lakta tengerszemek a felhők fölött – ebből bármennyit hozzáteszel, nem tudod elrontani. Tégy hozzá egy sosem volt falut, egy megmentett kastélyt, egy háromnevű várost, egy büszke várat, egy kis égbe nyúló gótikát, fűszerezd meg szentmisével, nyugalommal, vidámsággal, játékkal, és ha mindezek elfogyasztásához beszerzel egy- két jóbarátot, a siker biztos nem marad el.

Csernákné Galcsik Betti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 éVissza a lap tetejére