Honlap A ferences építészet Látnivalók Kiállítások Információk

Kiállítások a kolostorban

 A szécsényi ferences kolostorban évente új kiállítás tekinthető meg, amely egy-egy korszakot idéz fel, vagy éppen a szemet gyönyörködteti.

 

bullet

Az első kiállítás a 2000., jubileumi és millenniumi évben került megrendezésre „Üzenet haza... - 50 éve történt…” címmel, s a szerzetesrendek 1950-es feloszlatásáról, különösen is a szécsényi kolostor államosításáról és a ferencesek elhurcolásáról szólt: 1950. július 31-én éjfél előtt a szécsényi ferences kolostor lakóit teherautókon elhurcolták, gyűjtőrendházba vitték, majd öt-hét után szélnek eresztették őket. Szécsényben a kolostor negyven évre szerzetesek nélkül maradt.

bullet

Erről a szomorú eseményről  az 50. évfordulón, 2000. július 30-án délután a Művelődési Ház kamaratermében emlékülésen, az esti szentmisén majd a kiállítás megnyitásával emlékeztünk meg. A kiállítás - a novícius testvérek által - Wass Albert: Üzenet haza című költeménye alapján készült.

bullet

2001-ben a fr. Palkó Julián Mátraverebély-szentkúti ferences házfőnök és plébános atya fényképeiből készült fotókiállítást tekinthették meg látogatóink.

bullet

2002-ben Assisi Szent Ferenc Naphimnusza kapcsán készült fotókiállítás volt látható. A fényképeket fr. Polgári Máté ferences testvér készítette.

bullet

2003 elejétől fr. Palkó Julián fotókiállítása látható a kolostorban "Isten, szent a te utad" címmel.

bullet

2004-ben "Egy európai hírű magyar író: 500 éve halt meg Temesvári Pelbárt" címmel láthattak kiállítást a hozzánk látogatók.

bullet

2005-ben és 2006-ban a szécsényi országgyűlés 300. évfordulója alkalmából a "Rákóczi és a ferencesek" című kiállítás mutatta be a Vezérlő fejedelem és a ferences rend kapcsolatát.

bullet

2007-ben a Hadtörténeti Múzeum jóvoltából az "Akikért a harang szól - Kapisztrán és Hunyadi emlékhelyek" című kiállításunk tekinthető meg július végéig, ezután pedig a kolostor alapításának 675. évfordulójáról emlékezünk meg kolostor-történeti kiállításunkkal.

bullet

2008-ban Ágoston-Papp Mónika keramikusművész alkotásaiból nyitottunk kiállítást a templom oldalfolyosóján.

bullet

2009-ben alapításának 800. évfordulóját ünnepli a ferences rend - a templom oldalfolyosóján Szent Ferenc életének főbb helyeit, a ferences kezdetek szent helyeit bemutató fotókiállítást nyitottunk a templom oldalfolyosóján fr. Palkó Julián képeiből.

bullet

Szintén 2009-ben a kolostor kiállítóterében "800 éves rend a 675 éves városban" című kiállításunk a 800 éves ferences rend és az 1334-ben, 675 éve városi rangra emelt Szécsény sokévszázados kapcsolatát, valamint a középkori szécsényi ferences kolostort mutatja be.

éVissza a lap tetejére